جمعی از زنبورداران، مدیران شرکتها و تشکلها به مناسبت روز جهانی زنبوران گرده افشان مهمان سفارت کشور اسلوونی(مبدع روز جهانی زنبور عسل 2017)در تهران شدند. این مهمانی البته با کمی تاخیر از 20 می(30 اردیبهشت ماه) روز جهانی زنبوران گرده افشان برگزار شد.
اسویت سنکوویچ کاردار سفارت کشور جمهوری اسلوونی در تهران و میزبان این نشست ضمن خوشامدگویی به حضار برخی فعالیتهای کشور اسلوونی را درخصوص زنبورداری و کلاسهای آموزشی در کشور ایران و فعالیتهایی که منجر به نامگذاری روز جهانی زنبور عسل به کمک سازمان ملل شد را تشریح کرد و گفت: کشور اسلوونی به کشور امن و زیست سالم گرده افشانها در دنیا شناخته میشود. وی افزود: انجمن زنبورداران کشور اسلوونی بیش از 7 سال فرهنگ سازی و ترویج مفاهیم زنبورداری را سرلوحه فعالیتهای ملی و بینالمللی خود قرار داد تا سازمان ملل را متقاعد سازد که این روز جهانی را که همزمان با سالروز تولد یکی از مدرسین زنبورداری پیشگام کشور اسلوونی به نام (آنتون جانشاتولد 1734) میباشد، نامگذاری کند. هدف از روز جهانی، شناخت نقش زنبورها و سایر گرده افشانها در اکوسیستم و زندگی بشر است.
اسویت سنکوویچ کاردار سفارت کشور جمهوری ا سلوونی تصریح کرد: صبحانه عسلی یکی از بسترهای معرفی محصولات زنبور عسل و مقدمهای برای نامگذاری روز جهانی زنبور عسل بود که توسط اسلوونی در تمام دنیا به ویژه اتحادیه اروپا ترویج شد.
خانم دکتر سوما رحمانی مدیرعامل موسسه آپی تراپی ایرانیان سخنران بعدی این نشست بود که به صورت برخط (آنلاین) به ایراد سخن پرداخت و گفت: آپی تراپی یکی از رشتههای مهم است که میتواند استحکام بخش تولید و پایداری آن را تثبیت سازد. آموزش زنبوردرمانی به زنبورداران و اطباء سنتی از جمله فعالیتهای این موسسه از بدو تأسیس بوده که در این مسیر کمککننده برای افزایش دانش زنبوردرمانی است و توسط این موسسه با دعوت از اساتید بین الملل صورت گرفته و در آینده نیز پیگیری خواهد شد.
وی با تاکید بر لزوم توسعه آپی تراپی (زنبور درمانی) در ایران خاطر نشان کرد: تاسیس مرکز تخصصی آپی تراپی با هدف توسعه محصولات و آموزش، بهرهگیری از آموزهها و یافتههای بین المللی و گسترش ارتباطات در این دانش شکل گرفته است.
رحمانی افزود: 30 مارچ برابر با 10 فروردین روز جهانی آپی تراپی نامگذاری شده که شایسته است از این نامگذاری در جهت شناسایی ظرفیتهای زنبور درمانی به جامعه بهره گرفت. تاکنون از طریق دورههای برخط 100 پزشک طب سنتی آموزشهای زنبور درمانی دیدهاند که این امر در شکوفایی بازار جدید موثر خواهد بود.
مهندس بهزاد رفاهی کارشناس ارشد گیاهشناسی و متخصص اصالت سنجی عسل در سخنان خود به معرفی عسلهای شاخص ایران پرداخت و اظهار داشت: کشورمان باتوجه به فلورگیاهی غنی بیش از 50 نوع عسل شاخص با خواص دارویی مشخص دارد که به صورت کامل تاکنون معرفی نشده و کار ترویجی شایستهای برای آنها صورت نپذیرفته بنابراین سعی شده با تهیه نقشه عسلهای شاخص بخشی از این غفلت تاریخی را پوشش دهیم.
این نقشه گویای محل تولید عسلهای شاخص ایران است که البته کارهای علمی و پژوهشی بیشتری باید روی آن صورت گیرد تا به سندی قاطع و قابل ارائه به جهانیان و معرفی ظرفیتهای تولیدی زنبورداری ایران قابل دسترس باشد.
رفاهی تصریح کرد: کشور ایران مهد تکامل زنبور عسل آپیس ملیفرا است که سپستر از کشورمان به سایر مناطق دنیا رفته است. در ایران 1000 گونه گیاهی شهد و گردهزا وجود دارد که عسلهای شاخص همچون کنار، یونجه، گشنیز، زول، نمدار، رازیانه، گون، خارشتر و… را امکان تولید میدهد که میبایست بر معرفی عسلها تمرکز تا بتوانیم آنها را به سراسر دنیا معرفی کنیم.
مهندس اسماعیل غفوری کارشناس ارشد پرورش زنبور عسل و کارشناس مسئول زنبورداری سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین دیگر سخنران این نشست بود که درخصوص یافتههای اخیر دانشمندان در زمینه سلامت زنبور عسل ایراد سخن کرد وی گفت: آفات و بیماریها تلفات سنگینی به کلنیهای زنبور عسل دنیا وارد میکند این موضوع توجه محققان و پژوهشگران صنعت زنبور عسل را به خود معطوف ساخته است و سالانه با اختصاص بودجهها، امکانات و تجهیزات در پی کاهش این صدمات هستند. برابر آمار طرح پایش که در ایران انجام شده تلفات بلایای طبیعی در ایران 6 درصد است که رقم بزرگی است و با گسترش آموزش، تبادل اطلاعات و پیش آگاهی میتوان این رقم را کاهش داد. مهندس غفوری بیان داشت: آستانه خسارت کنه واروا 3 درصد است که باتوجه به حجم خسارت محققان تصمیم گرفتند آن را به 2 درصد تقلیل داده و در این مقدار حتما باید مداخله دارویی برای کنترل واروا صورت گیرد.
وی گفت: تاکنون در انتقال مفاهیم جدید زنبورداری و شیوههای نوین به زنبورداران خیلی موفق نبودهایم به نظر میرسد روش صحیح و اصولی آموزش، رفتن به زنبورستانها و آموزش چهره به چهره و حضوری است تا یافتهها و دانش زنبورداری به مزرعه برسد. وی افزود: کماکان زنبورداران سنتی با دانش 4 تا 5 دهه قبل مشغول فعالیتند و این نشان میدهد برای تغییر رویه باید به زنبورستان رفت و آموزش حضوری را گسترش داد.
در میانه این نشست و هنگام پذیرایی کیک ویژه روز جهانی زنبور عسل که توسط شرکت زنبوردارانپیشرو به این جشن اهدا شده بود توسط آقای اسویت سنکوویچ کاردار سفارت جمهوری اسلوونی برش زده شد. در خلال این نشست فیلمی از فعالیتهای آموزشی سفارت اسلوونی برای کودکان کار و مهاجر افغانستانی که توسط مهندس مهدی اخوان و با همکاری زنبورداران پیشرو دوره آموزشی را طی کرده بودند به نمایش درآمد.