در حالی که اکنون صنعت زنبورداری از اوج فعالیت خود عبور کرده و مصرف موم به عنوان یک نهاده واسطهای به شدت کاهش یافته ولی قیمت موم در بازار در حال افزایش است. رویه کنونی غیر از وضعیت عادی سالهای گذشته است. شنیدهها حاکی از آن است که بازرگانانی از ترکیه، روسیه و کشورهای شمالی در حال خرید بی رویه موم هستند.
این بازرگانان با اصرار و ابرام چند ماهی است در بازار صنعت زنبورداری مراکز تصفیه موم و خرید و فروش لوازم و تجهیزات زنبورداری به دنبال خرید موم هستند و گویی قرار است تا زمان مشخصی تمامی موجودی موم ایران را جمع آوری و از کشور خارج کنند.
اگرچه ممکن است بهای موم را اندکی بالاتر بپردازند ولی چون این نهاده یک کالای واسطهای در صنعت زنبورداری است قطعا بالا رفتن بی ضابطه آن زنبورداران را در بهار و شروع فصل زنبورداری با چالشهای فراوانی روبرو خواهد کرد.
هیچ بعید نیست موم خریداری شده در شروع فصل تولید با قیمتهای بالاتری وارد کشور شود و سود آن نصیب تجار خارجی شود.
ممکن است برخی با سودای کسب منافع در وضعیت رکود بازار، بخواهند خود را از این تلاطم نجات دهند و امید به آینده را قدری زماندار کنند. به عبارت دیگر رکود را به ماههای آینده بکشانند و از تبعات منفی آن دور باشند. در آینده آنچه باقی میماند زنبوردارانی خواهند بود که موم را به قیمت بالاتری تهیه خواهند کرد.
به عقیده برخی کارشناسان موم و شیوه مصرف آن در هر سال به عنوان یک نهاده، حتی قادر است وضعیت رشد و تحول و پیشرفت زنبورداری را برای آن سال مشخص را بازگو کند. بنابراین منطقی است که از ذخایر استراتژیک موم در کشور باید محافظت کرد و آن را برای چند ده تومان بالاتر با هدف صادرات نفروشیم.
چه خوب بود این مسیر برای عسل که یک محصول نهایی است اتفاقی افتاد در آن شرایط نگرانیها کمتر بود و وجه صادراتی بهتری به آن اطلاق میشد.