آخرین خبرها, اخبار, اعلانات مهم, مقالات

عملیات آب و خاک، به‌زراعی و به‌نژادی؛ سه عامل افزایش بهره‌وری در کشور

عملیات آب و خاک، به‌زراعی و به‌نژادی؛ سه عامل افزایش بهره‌وری در کشور

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: افزایش بهره‌وری با ۳ عامل اصلی عملیات آب و خاک، به‌زراعی و به‌نژادی ممکن است. به گزارش خبرنگار مجله زنبورداران پیشرو از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی، صفدر نیازی شهرکی معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری امروز که به مناسبت ۱۴ آذر روز جهانی خاک برگزار شد، اظهار کرد: براساس سند امنیت غذایی که ابلاغ شده است تا سال ۱۴۱۱ باید تولیدات کشاورزی به ۱۶۰ میلیون تن برسد و بهره‌وری از ۱.۴۵ درصد به ۲.۶ درصد ارتقا پیدا کند؛ افزایش بهره‌وری با ۳ عامل اصلی عملیات آب و خاک، به‌زراعی و به‌نژادی ممکن است.

وی افزود: قانون خاک سال ۱۳۹۸ ابلاغ شد و آیین‌نامه اجرایی آن به لحاظ حقوقی در دولت در حال بررسی است و هنوز ابلاغ نشده است. معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که بخش کشاورزی دو منابع پایه دارد که آب و خاک است، تصریح کرد: در هر دو چالش‌های بسیاری داریم اما مساله خاک مهم‌تر از آب است چراکه در صورت کمبود منابع آب با شیرین کردن آب دریا می‌توان آن را تأمین کرد اما با از بین رفتن خاک امکان جایگزینی وجود ندارد.

وی افزود: معضل اصلی حوزه خاک کمبود مواد آلی است، هنگامی که با شوری ۶.۵ میلیون هکتاری خاک اراضی زراعی رو به رو هستیم یعنی مساله جدی است.

نیازی در رابطه با مطالعات خاک‌شناسی عنوان کرد: در حوزه مطالعات خاک در کردستان کارهای خوبی انجام شده است، مطالعه در ابعاد بزرگ انجام کار را کند می‌کند از این رو با تقسیم‌بندی و کوچک کردن بخش‌های مطالعاتی سعی می‌شود قانون حفاظت خاک با سرعت بیشتری پیگیری شود.

وی ادامه داد: تعاونی‌های کشور حدود ۳ هزار هکتار اراضی کشاورزی را در اختیار دارند و در این حوزه وزارت جهاد کشاورزی همه را به مشارکت طلبیده است؛ در همین راستا تفاهم‌نامه با نهادهای مختلف از جمله بسیج مستضعفین به امضا رسیده تا براساس نقشه راه و دستورالعمل‌های مشخص پروژه حفاظت خاک به سرانجام برسد.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی به مشکلات آب در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: منابع آبی کشور به شدت کاهش یافته و تغییرات اقلیمی بارش برف را به حداقل رسانده و آن را تبدیل به بارش‌های سیلابی کرده و این امر کارایی را در بخش کشاورزی کاهش داده است.

وی ادامه داد: جبران کمبود آب را می‌توان با ۳ روش مدیریت کرد؛ نخست این که پروژه‌هایی اجرا شود که راندمان آب را افزایش دهد مانند آبیاری تحت فشار، آبیاری هوشمند یعنی میزان آب گیاه به گیاه متفاوت است و طول زمان آبیاری هر گیاه باید مشخص باشد.

نیازی با بیان این که در کشور ۴۰۰ هزار کیلومتر کانال آبی وجود دارد که تاکنون ۱۸۰ هزار کیلومتر آن بتونی شده یا انتقال آب به وسیله لوله انجام می‌شود، تصریح کرد: برای ترمیم و به‌سازی باقی مانده این کانال‌ها به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است؛ همچنین ۴۱ هزار قنات در کشور وجود دارد که فقط ۱۶ هزار قنات مرمت شده و ادامه آب به دلیل کمبود منابع مالی باقی مانده است و با اصلاح این امور می‌توان به راحتی یک میلیارد مترمکعب آب در کشور ذخیره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید