دوماهنامه عسل درمانی ( شماره 19 – خرداد و تیر 1396)
ترکیبات فعال بره موم
بره موم یکی از مواد طبیعی است که توسط زنبوران عسل برای ضدعفونی تهیه و فرآوری میشود. بره موم تنها ماده طبیعی در جهان است که خاصیت ضد ویروسی، ضد باکتری و ضدقارچی دارد.
این ماده به شیوههای گوناگون تصفیه میشود. روش عصارهگیری با الکل، عصارهگیری با آب از شیوههای گوناگون تبدیل آن به یک ماده خوراکی است.
احتمالا یکی از کارآمدترین روشها برای دریافت ترکیبات فعال بره موم جویدن آن است شیرههای بذاقی انسان به آرامی، ویژگیهای تند مایل به تلخ و بیحس کنندههای بره موم را آزاد میکنند. اما بره موم پوشش مومی دارد که مواد فعال آن داخل این پوشش هستند. بدن انسان قادر به هضم این پوشش مومی نمیباشد به همین جهت نمیتواند مواد موثره داخل آن را به طور کامل جذب کند. در واقع با مصرف بره موم خام و قبل از عمل استخراج و تصفیه جذب مواد موثره توسط بدن بسیار کم است.
عصاره آبی بره موم
در استخراج بره موم به کمک آب روشن است که تنها اجزای محلول در آب بره موم از آن جدا میگردد. در حالی که مشخص شده که این عصارهها تعدادی از همان ویژگیهای ضد باکتریایی و ضد قارچی EEP را داراست، اما تاثیر بیولوژیک آنها به اندازه عصاره الکلی نیست.