صادق سهوانی
صنعت زنبور عسل در سالهای اخیر متاثر از گسترش علوم و فناوریهای نوین زنبورداری افزایش دانش و آگاهی و تجربیات زنبورداران به مرتبهای فرا روئیده که انواع محصولات زنبور عسل اعم از عسل، ژل رویال، بره موم، گرده گل، موم، بره موم وزهر زنبور عسل را با تکنیکهای جدید به صورت انبوه تولید و روانه بازار میکند. این افزایش تولید محصولات زنبور عسل چند نکته امیدبخش را به جامعه و شهروندان نوید میدهد.
اول اینکه همپا وهمروند با جامعه جهانی روند افزایش تولیدات صنعت زنبور عسل در ایران هم گسترش یافته و این امکان در اختیار گرفتن این محصولات را توسط شهروندان فراهم میآورد. دوم کسب جایگاه و مرتبه چهارمی در تولید عسل ومحصولات زنبور عسل است که پس از چین، آمریکا و برزیل ایران پایه چهارم را با تولید بیش از 112 هزار تن عسل کسب کرده است. بنابراین همروند با میزان رشد در تولید، میبایست در زمینه مصرف نیز ارتقاء و افزایش داشته باشیم که نیازمند ترویج و آموزش فرهنگ مصرف عسل و فرآوردههای زنبورعسل است که یکی از اهداف و رسالت نشریه عسل درمانی در این حوزه است و به آن میپردازد.
سوم اینکه بهرهگیری از این محصولات فراسودمند یک امتیاز و فرصت مغتنم است که به هر میزان مصرف این محصولات افزایش یابد سطح سلامت و ایمنی و بهداشت شهروندان افزایش خواهد یافت. باید عرصه نوینی پیش روی فرهنگ مصرف این محصولات درآیندهای نزدیک گشود. خوشبتخانه با افزایش تولید و ایجاد شناخت توسط تولیدکنندگان اکنون اغلب شهروندان این محصولات را به خوبی میشناسند و به دنبال کسب آگاهی بیشتر نسبت به خواص و فواید این محصولات فراسودمند هستند.
یکی دیگر از شاخصهای صنعت زنبورداری تولید زهر زنبور عسل است که در افزایش سیستم ایمنی بدن، بهبود برخی بیماریهای دیر درمان شونده و غیر قابل درمان مفید است. با تولید زهر زنبور عسل، شرکتهای دارویی باید پا به میدان گذاشته و براساس اصول علمی، تحقیقاتی و پژوهشی فرآوردههای دارویی متناسب با نیاز جامعه فرمولاسیون و تولید کنند.
مطابق آنچه که اکنون در کشورهای پیشرفته مانند آلمان، سوئد و… در حال تولید است. زهر زنبور عسل به قدری خواص و امتیاز دارد که سالها میتوان بر روی آن مطالعات، تحقیق و محصولات دانش بنیان از آن استخراج کرد و مواد بیولوژیک، دارو و فراوردههای فراسودمند تولید کرد.