سازمان خواربار و کشاورزی (فائو)، نخستین همایش ملی طرح جهش تولید در دیم زارهای کشور را با هدف ارزیابی دستاوردهای پروژه مشترک افزایش بهره وری و بازگشایی پتانسیلهای کشاورزی دیم برگزار کرد.
به گزارش خبرنگار مجله زنبورداران پیشرو به نقل از ایرنا، در این همایش با همکاری معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی در تهران برگزار شد، «یوباک دهوج جیسی» نماینده موقت فائو در ایران در پیامی که توسط «نازی توکلی» سرپرست موقت وی قرائت شد، بر همکاری موثر فائو و وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد.
وی اظهار داشت: همکاری بین فائو و وزارت جهاد کشاورزی، نتایج متنوع و جامعی از ظرفیت سازی تا توسعه سیاست، مدیریت دام و توسعه شیلات را به همراه داشته است.
جیسی با تاکید بر تاثیر قابل توجه این تلاش ها، خاطرنشانکرد: این اقدامات بهطور قابل توجهی باعث تقویت شیوه های کشاورزی پایدار، بهبود تغذیه و معیشت روستایی در ایران شد و راه را برای رشد پایدار کشاورزی و توسعه روستایی هموار کرد.
وی در ادامه از همکاری وزارت جهاد کشاورزی در اجرای پروژه های مشترک تشکر و قدردانی کرد.
در این همایش، «بو ژو» کارشناس کشاورزی فائو نیز به اهداف کلیدی پروژه، تعهدات استراتژیک و تأثیر گسترده آنها بر چشم انداز کشاورزی دیم اشاره کرد.
وی بیانداشت: محور اصلی این پروژه افزایش بهرهوری کشاورزی و در عین حال حفظ پایداری و تقویت امنیت غذایی است. اما چالش اصلی شناسایی موثرترین راه برای تحقق این هدف است.
ژو اظهار داشت: در این زمینه، کشاورزی حفاظتی به عنوان یک راه حل پویا ظاهر می شود. این روش یک سیستم کشاورزی فشرده است که بهره وری را در اولویت قرار می دهد و در عین حال اصول پایداری و انعطاف پذیری را رعایت می کند.
وی بر رویکرد جامع پروژه، انتشار دانش و پرورش تجربه عملی در میان ذینفعان مختلف تاکید کرد.
کارشناس کشاورزی فائو توضیح داد: این پروژه از طریق برنامه های آموزشی گسترده و ابتکارات آگاهی بخشی، تلاش میکند تا مقامهای دولتی، کارکنان، کشاورزان و نهادهای بخش خصوصی را در مورد اصول و مزایای کشاورزی حفاظتی آموزش دهد.
وی با اشاره به همکاری پروژه با موسسات تحقیقاتی برای افزایش سازگاری کشاورزی حفاظتی، افزود: از جمله اقدامات موردنظر برای دستیابی به این هدف ایجاد مراکز نوآوری در استانهای مختلف به عنوان قطبی برای پیشرفتهای فنی و معرفی ماشینآلات تطبیقی طراحیشده برای کشاورزی حفاظتی است.
ژو در ادامه تاکید کرد: با پرداختن به چالشهای فنی، مانند در دسترس بودن واریتههای مناسب محصول و ژرم پلاسم، هدف این پروژه پیریزی پایههای سیستمهای کشاورزی پایدار و مولد است.
ظرفیت دولت و رسیدگی به چالشها
وی نسبت به ظرفیت دولت برای اجرای موثر این پروژه ابراز اطمینان کرد و اظهار داشت: در حالی که ایران دارای موسسههای مجهز از جمله موسسات تحقیقاتی، دانشگاهها و مراکز ترویجی است، این پروژه میتواند به رفع چالشهایی مانند ارتقای ماشینآلات و کشت انواع محصولات مقاوم به شرایط دیم، ترکیب آزمایشهای مزرعهای و رفع محدودیتهای تنوع بذر، بپردازد.
کمبود آب و کشاورزی حفاظتی
ژو با اشاره به چالش کمبود آب، بر پتانسیل کشاورزی حفاظتی برای بهینه سازی مصرف آب و بهره وری در سیستم های کشاورزی تاکید کرد و ادامهداد: در حالی که کشاورزی حفاظتی نمیتواند به تنهایی بحران کمبود آب را حل کند، به کاهش چالشهای مصرف آب کمک می کند.
وی با تاکید بر اهمیت رسیدگی به شکافهای فنی و افزایش آگاهی ذینفعان برای اجرای موثر پروژه، دسترسی به ماشینآلات، بذرها و گونههای محصولات سازگار با کشاورزی حفاظتی را اولویت دانست و افزود: این تلاشها فراتر از مدت زمان پروژه ماندگار است و تأثیر آن را تقویت می کند.
در انتها، ژو خاطرنشانکرد: با حمایت مستمر دولت، این پروژه قرار است تأثیری پایدار بر بخش کشاورزی ایران بگذارد. با پرداختن به شکافهای فنی و ارتقای آگاهی، این پروژه میخواهد یک چشمانداز کشاورزی انعطافپذ