سال گذشته زمستان ملایمی را سپری کردیم بدین معنا که برف و سرما خیلی قابل ملاحظه نبود و احتمالا این عامل یکی از علل هجوم آفات و بیماریهای نباتی محصولات کشاورزی است. همچنین گرمایش و تغییرات آب و هوای و افزایش حداقل 2 درجهای دمای کره زمین موجب شیوع آفات و هجوم بیماریها و آغاز زودهنگام سمپاشیهای بهاره شده که به تبع این موضوع تلفات زنبوران عسل را نیز در پی دارد.
به گزارش خبرنگار مجله زنبوردارن پیشرو، اکنون در اغلب استانها مبارزه شیمیایی با سن گندم و جو شروع شده،اگرچه زنبور عسل از گل گندم و جو بهره نمیگیرد ولی استقرار کلنیهای زنبور عسل در مجاورت این مزارع خواه ناخواه تلفاتی در برخواهد داشت.
اما مشکل عمده و سخت از این پس خواهد بود که با وجود هجوم آفات نباتی به دو دلیل ذکر شده و احتمالا مقاوم شدن آفات به سموم شیمیایی قبلی، سموم جدیدی وارد بازار شده که متاسفانه کشاورزان و باغداران برای افزایش اثربخشی و موفقیت در کنترل آفات و بیماریها اقدام به ترکیب چند سم مختلف میکنند و بعضا آن را تکرار میکنند.
مشکل پیچیدهتر در آیندهای نزدیک رقم خواهد خورد. به گفته مهندس بهزاد رفاهی متخصص گیاه پزشکی مشکلات فزاینده در سمپاشی مزارع یونجه، کلزا، مرکبات و باغات میوه رقم خواهد خورد. استفاده از سموم سیستماتیک تلفات زنبوران عسل را تشدید و زنبورداران را دچار آسیب جدی خواهد کرد.
وی در بیان راه حل کاهش میزان خسارت سمپاشی به خبرنگار ما گفت: از کشاورزان و باغداران به ویژه ناظران بخش کشاورزی میخواهیم که از سمپاشی در زمان گلدهی گیاهان جدا پرهیز کنند چون ممکن است جمعیتهای زنبوران عسل به شدت آسیب ببینند. بهرهگیری از سموم کم خطر یکی دیگر از راه حلهای کاهش تلفات گرده افشانهاست که باید به آن توجه کرد.
نگرانی از بکارگیری سموم سیستماتیک در باغات و مزارع
20
فرو