به قلم صادق سهوانی
هماش علمی آموزشی آفات و بیماریهای زنبور عسل 6 و 7 دی ماه سال جاری در دانشکده کشاورزی کرج برگزار خواهد شد. از چند منظر این همایش و زمان برگزاری آن اهمیت دارد که در این نوشتار به آن پرداخته میشود تا زنبورداران از فرصت به وجود آمده حداکثر استفاده را ببرند.
زمان برگزاری این همایش آنگونه که برنامه ریزی و اطلاع رسانی شده در دی ماه برگزار میشود از آنجایی که این ماه زنبورداران با کمترین کار عملیاتی در زنبورستان مواجه هستند بنابراین فرصت گرانمایهای برای بازآموزی و رهیافت به شیوههای جدید و کسب اطلاعات در مورد پیشگیری و کنترل بیماریهاست.
دوم اینکه مدرسان این همایش افرادی فرهخیته، کارشناس و آشنا به امور بهداشت و بیماریهای زنبور عسل هستند و سعی شده از حداکثر توان علمی اساتید در این زمینه بهره گرفته شود تا در برگیری موضوعات مبتلا به صنعت زنبورداری در حوزه آفات و بیماریها را با حداکثر پوشش به صورت کاربردی برای زنبورداران باشد.
سوم آنکه طبق مطالعات و بررسیهای طرح پایش تلفات کلنیهای زنبور عسل که طرحی ملی است تلفات کلنیها از بابت عوامل بیماریزا بیش از 27 درصد است یعنی هر زنبوردار به طور متوسط 20 کلنی را بابت بروز مسایل بهداشتی و آفات و بیماریها سالانه از دست میدهد. با یک حساب سرانگشتی در خواهید یافت سالانه مقادیر زیادی سرمایه از جیب زنبورداران مفقود میشود اگر با حضور در این گونه همایشهای آموزشی بتوانیم حتی در بدبینانهترین وضعیت یک درصد از تلفات را کاهش دهیم، خواهیم دید که برای سرمایههایمان ارزش قائل هستیم.
نکته آخر، زنبورداران با موجود زنده (زنبور عسل) سر و کار دارند و معیشت آنان متاثر از طبیعت است همواره باید برای خود تعریفی داشته باشند که در طول سال برای بازآموزی چندین دوره را آموزش ببینند تا بتوانند با مسلح شدن به دانش روز خطرات احتمالی را برای سرمایههایشان به حداقل برسانند.