آخرین خبرها

10 خاصیت شگفت انگیز عسل

خواص عسل چهل گیاه
عسل های زنبورداران پیشرو با برند هلسی
مجموعه عسلها با برند هلسی

نشریه عسل درمانی – شماره 21

از قدیم الایام تا کنون از عسل هم به مثابه غذا و هم به مثابه دارو استفاده شده است. عسل منبعی غنی از ترکیبات گیاهی مفید برای سلامتی است و از این رو بهتر است در سبد غذایی روزانه مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه به 10 خاصیت شگفت انگیز عسل اشاره خواهیم کرد.
1- عسل، حاوی برخی مواد مغذی است
یک قاشق غذاخوری عسل، یعنی 21 گرم از آن، حاوی 64 کالری و 17 گرم قند است. قندهایی همچون فروکتوز، ساکاروز، گلوکوز و مالتوز. این مقدار تقریبا هیچگونه فیبر، چربی و یا پروتئینی را شامل نمی‌شود. افزون بر این، این مقدار عسل مقدار بسیار کمی از ویتامین‌ها و مواد معدنی را دارد به گونه ای که برای تأمین بخشی از نیاز روزانه از هر یک از آن ها، بایستی مقدار بسیار زیادی عسل مصرف کرد. اما نقطه قوت عسل برخورداری آن از انواع ترکیبات گیاهی مفید و همچنین آنتی اکسیدان‌ها می‌باشد. عموما عسل‌های تیره تر مغذی تر از عسل‌های روشن تر هستند.
2- عسل با کیفیت، منبعی غنی از آنتی اکسیدان‌ها است
عسل با کیفیت حاوی تعداد زیادی از آنتی اکسیدان‌های مهم است. آنتی اکسیدان‌هایی همچون فنول ها، فلاونویدها و…. دانشمندان بر این اعتقادند که ترکیبی از این ترکیبات است که موجب قدرت عسل در زمینه آنتی اکسیدان‌ها شده است. چنان که از نتایج دو مطالعه بر می‌آید، عسل تیره نقشی مؤثر در افزایش مقدار آنتی اکسیدان‌های خون دارد. آنتی اکسیدان‌ها موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و برخی از انواع سرطان‌ها می‌شوند. افزون بر این ممکن است در سلامت چشم نیز مؤثر باشند.
3- عسل به نسبت قند، برای افراد دیابتی کمتر مضر است
شواهد در مورد رابطه ی عسل و دیابت یکسان نیستند. از یک سو، برخی مطالعات نشان از آن دارند که عسل می‌تواند در کاهش عوامل خطر دیابت مفید باشد. برای مثال، عسل می‌تواند در کاهش کلسترول بد خون، کاهش تری گلیسیرید خون و همچنین افزایش کلسترول خوب خون مفید باشد. اما از دیگر سو، برخی مطالعات اینگونه یافته اند که عسل می‌تواند موجب افزایش قند خون شود، اما نه آن اندازه که قند و شکر موجب افزایش قند خون می‌شوند.
4- آنتی اکسیدان‌های موجود در عسل می‌توانند کاهش فشار خون را سبب شوند
فشار خون بالا یکی از عوامل مهم در بروز اختلالات قلبی است. اما خوردن عسل می‌تواند موجب کاهش فشار خون شود. در واقع برخی مطالعات در موش‌ها و انسان‌ها هر دو، کاهش مداوم فشار خون را در اثر مصرف عسل نشان می‌دهند. این امر به سبب وجود آنتی اکسیدان‌های متعدد در عسل است که می‌توانند مستقیما با کاهش فشار خون در ارتباط باشند.
5- عسل موجب بهبود سطح کلسترول می‌شود
کلسترول بالا یکی از عوامل اصلی در ابتلا به بیماری‌های قلبی است. این امر، در ایجاد چربی در شریان‌های خون مؤثر بوده و اینگونه باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و حتی سکته مغزی می‌شود. اما خبر خوب این است که برخی مطالعات بر تأثیر مثبت عسل بر بهبود سطح کلسترل صحه گذاشته اند. عسل در کاهش سطح کلسترول بدِ خون تأثیری مثبت دارد و هم زمان می‌تواند موجب افزایش سطح کلسترول خوبِ خون شود. برای مثال، یک مطالعه به بررسی مقایسه تأثیرات عسل و شکر در بدن 55 بیمار پرداخت. نتیجه این شد که مصرف عسل به نسبت مصرف شکر، می‌تواند تا 5.8 درصد موجب کاهش کلسترول بد و تا 3.3 درصد باعث افزایش کلسترول خوب خون شود. افزون بر این، عسل در مقایسه با شکر می‌تواند 1.3 درصد موجب کاهش وزن شود.
6- عسل می‌تواند موجب کاهش تری گلیسیرید خون شود
تری گلیسیرید بالای خون نیز، همچون دو مورد قبل، یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد بیماری‌های قلبی است. با این حال، مطالعات متعددی بر تأثیر مثبت مصرف عسل در کاهش تری گلیسرید خون صحه گذاشته اند، خصوصاً آن هنگام که عسل به جای شکر مصرف شود. فی المثل یک مطالعه نشان از آن داشت که کسانی که عسل را به جای شکر مصرف می‌کردند تا 11 الی 19 درصد کاهش تری گلیسیرید را تجربه کردند.
7- آنتی اکسیدان‌های موجود در عسل، می‌توانند خواص مفید دیگری برای سلامت قلب داشته باشند
چنان که در بالا گفته شد، عسل حاوی مقدار زیادی فنول و سایر آنتی اکسیدان‌های مفید است. بسیاری از آنها ارتباطی مستقیم با کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی دارند. برخی از آنها علاوه بر آن که می‌توانند موجب افزایش جریان خون به قلب شوند، قادر به جلوگیری از ایجاد لخته‌های خون، که خود می‌تواند حمله قلبی و یا سکته مغزی را سبب شود، می‌باشند. افزون بر این، یک آزمایش بر روی موش صحرایی نشان از آن دارد که عسل در محافظت از قلب در برابر استرس اکسیداتیو نقشی مؤثر دارد.
8- عسل بهبود سوختگی و زخم را به همراه دارد
قرار دادن عسل بر روی پوست برای بهبود سوختگی از مواردی است که از مصر باستان تا به امروز انجام می‌شود. عسل نه تنها در سوختگی، بلکه در بهبود زخم ها، خصوصا زخم‌های دیابتی، نیز تأثیری مثبت دارد.
9- عسل قادر به از بین بردن سرفه در کودکان است
برخی مطالعات نشان دهنده ی این امر هستند که عسل حتی از شربت‌ها و داروهای سرفه نیز در رفع سرفه ی کودکان بالای یک سال مفیدتر است.
10- عسل، خوشمزه ولی در عین حال پرکالری
عسل خوشمزه بوده و جایگزینی سالم برای شکر است. بهتر است هنگام خرید عسل، از برندِ مورد نظر اطمینان حاصل کنید زیرا برخی برندهای غیر مشهور و سطح پایین، عسل تولیدی خود را با شربت ترکیب می‌کنند.
افزون بر این، به خاطر داشته باشیدکه بایستی در مصرف عسل، اعتدال داشته باشید زیرا عسل از کالری و همچنین میزان قند نسبتا زیادی برخوردار است.

منبع: the benefits of honey
مترجم: امیررضا مشهدی

دیدگاهتان را بنویسید