ارشاد مرشدی
این پرسشی است که اغلب مراجعه کنندگان، خریداران و مصرفکنندگان در مراجعه به فروشندگان و عرضه کنندگان عسل میپرسند و طلب دلیل میکنند که اگر همه انواع عسل خوب است چرا از نظر قیمتی باهم متفاوت است.
برای روشن شدن اذهان مخاطبان باید گفت که عسل کاملا طبیعی که از شربت شکر تهیه نشده باشد از هر نوعی که باشد خاصیت غذایی و دارویی ویژهای دارد. در جایگاه خود و از منظر مصرف اهمیت بسزایی دارد و قیاس عسلها با یکدیگر اگر از منشا شهد گل باشد مقایسه جالبی نیست. چون شهد هر گل و گیاه که منشاء عسل است خاصیت غذایی و دارویی ویژهای دارد و نمیتوان گفت عسل گشنیز یا عسل آویشن بهتر و عسل مرکبات وگون پائینتر و کم کیفیت است. همانگونه که میدانید طبق تحقیقات ثابت شده است که عصاره و خواص دارویی هر گیاه از طریق شهدی که زنبور عسل جمع آوری میکند به عسل ورود پیدا کرده و ویژگیهای دارویی و درمانی آن گیاه را به خودمی گیرد.
مثلا عسل مرکبات حاصل تلاش و فعالیت زنبور عسل بر روی شهد شکوفههای درخت نارنج و یا پرتقال است و به عسل بهار نارنج یا مرکبات نیز معروف است. این عسل دارای طعمی خوشایند وخواص دارویی چون تقویت حافظه و انرژیزایی، مقوی معده و بادشکن، مفید برای سرماخوردگی و تصفیه خون، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی، نرم کننده سینه، ضد تهوع، برطرف کننده ناراحتیهای صفرا و اشتهاآور است و برای پیشگیری از سرطان مفید است. میوه پرتقال نیز به دلیل وجود ویتامین c، b، کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و مس است چنین خواصی دارد.
عسل بهار نارنج یا مرکبات نیز بر همین خواص دلالت دارد. حال فرض کنید بخواهیم مقایسهای بین عسل کنار یا آویشن با خواص غذایی و دارویی خاص خودشان با عسل مرکبات داشته باشیم که قیاسی غیر منطقی و غیر عقلایی است. چون تمام مواد مفید یا به عبارتی سبدی از مواد مغذی، ویتامینها، اسیدهای آمینه برای بدن انسان لازم و مفید است و نمیتوانیم بگوییم عسل مرکبات برتر از عسل آویشن یا کنار است. میماند میزان فراوانی گیاه موردنظر در طبیعت یا سطح زیر کشت آن و هزینههای جانبی تولید یک نوع عسل و فصل، که قیمت تمام شده مشخص و آن را تعیین میکند.
برخی کشتها مثل گیاه گشنیز در سطح کشور بسیار اندک است و استحصال عسل گشنیز به دلیل طعم و عطر بسیار خاص و منحصر به فرد میشود این موضوع بر قیمت تمام شده تاثیر دارد ولی دلیلی بر برتری این نوع عسل به عسل گون یا کنار و یا هر عسل دیگر نیست. بنابراین این پرسش که کدام عسل بهتر است پرسشی ناصحیح است و تمامی عسلها اگر از نوع با کیفیت و طبیعی باشد دارای ویژگیهای تغذیهای و دارویی خاص است و هیچ کدام برتری بر دیگری ندارد.
البته در این بین ذائقه مصرف کننده، مزاج انسانها و اینکه کدام عسل برایشان خوش مزهتر است، نوع بستهبندی و مکان عرضه، میتواند در قیمت تاثیرگذار باشد. به عبارت سادهتر اگر فردی اساسا از عسل گشنیز خوشش نمیآید نمیتوان گفت: عسل گشنیز جایگاه خوب نیست. نهایتا مصرف کنندگان هیچگاه در پی برتری عسلها بر یکدیگر نباید باشند بلکه باید براساس خواص غذایی و دارویی آن و زمان و شرایط بدنی و الزامات طب سنتی از نوع خاص عسل بهره بگیرند. هر عسلی خواص خود را دارد و در قرآن به فیه شفاء للناس تائید شده است و میتوان به خوبی و راحتی از آن استفاده کرد.